Tematur: Opplevelser langs de gamle fjellveiene

Tematur til Haukeliseter Fjellstue – Opplevelser langs de gamle fjellveiene

Bli med på en inspirerende reise gjennom historien og naturen langs de gamle fjellveiene på Haukelifjell. Med erfarne turledere, komfortabel overnatting og fotturer i majestetiske fjellandskap er dette en uforglemmelig reise gjennom tid og natur. Prisen inkluderer alt fra reiseledelse og overnatting til måltider, slik at du kan slappe av og nyte opplevelsen uten bekymringer.

Dag 1: Avreise og utforskning

Vi starter eventyret med avgang fra Stavanger kl. 09:00. Bussen setter kursen mot Haukeliseter fjellstue via ferjen Mortavika/Arsvågen, Åkrafjorden og Røldal. Underveis vil våre turledere dele historiske fortellinger om stedene vi passerer og ferdselen i gammel tid. Etter en kort stopp ved den majestetiske Langfossen, venter matpausen ved den gamle anleggsbrakka i Dyrskard. Deretter venter en lettgått fottur langs den eldste ferdselsveien til stølene ved Ulevå (store deler går på grusvei og lengden er 7 km), med mulighet til å oppleve geitostproduksjon og den gamle veitunnelen ved Dyrskard som står som et annerledes og interessant kulturminne. Ved Ulevå tar bussen oss de siste kilometerne til Haukeliseter fjellstue, hvor vi kan kose oss med vedfyrt badstue og en herlig middag.

Dag 2: Utforsk fjellandskapet 

Etter en god natts søvn og en velsmakende frokost, venter dagens eventyr. Vi tilpasser programmet etter deltakerne og værforhold. Dersom forholdene ligger til rette for det tar vi en fottur til Vesle Nup (1510 moh) med spektakulær utsikt over Hardangervidda. Her går Ålmannsvegen, den gamle ferdselsveien mellom Røldal og Vinje. Turen til Vesle Nup er på ca. 12 km og går gjennom åpent høyfjellsterreng med spennende planteliv og geologi. Høydeforskjellen er 500 meter. Utsikten fra toppen er spektakulær. Her kan du se de tre høyeste toppene på Hardangervidda og Gaustatoppen. Alternativt, ved lavere skyer, kan vi utforske en rundtur på sørsiden av Ståvatnet og får med oss en bit av den gamle ferdselsveien gjennom Kvanndalen til Suldal. Etter en dag med utforskning og opplevelser venter fortellinger i Ulevåstuen bygget i 1863, en avslappende stund i badstuen og badestampen, før en smakfull tre-retters middag i restauranten.

Dag 3: Hjemreise og kulturelle opplevelser

Vi starter dagen med smøring av nistepakke og fylling av termos før vi tar fatt på hjemreisen. På veien stopper vi ved Røldal stavkirke hvor kulturpersonligheten Marit Gjørv vil fortelle om kirkens unike historie. Røldal kirke var mål for pilegrimer som gikk over fjellet fra Telemark, Hardanger og Suldal. Deretter går turen ned Brattlandsdalen til Nesflaten og Suldalsvatnet. Veien ble en viktig faktor i Stavanger Turistforenings storsatsing i 1894 «The Inland Route». Målet var å få utenlandske turister til Stavanger og lose dem videre til Bergen via Suldal, Røldal og Odda. Vi ser etter spor etter denne turistsatsingen og får høre om nye, spenstige turistsatsinger i den lille kraftbygda Nesflaten. Etterpå tar bussen oss Suldalsvegen til Øvre Mokleiv. Der spiser vi matpakken ved det nyrestaurerte skolehuset hvor det også er toalettanlegg. Eirik Moe vil fortelle om det unike kuturlandskapet på Mokleiv og pilgrimsferdselen gjennom Hylsskaret og Nesflaten til Røldal. Bussen tar oss videre til Hylsdalen. Der tar vi en kort fottur gjennom selve Hylsskaret med fortellinger om dem som vandret over fjellet fra de øverste gårdene i Telemark og Setesdal for å søke arbeid eller selge og kjøpe varer på handelsplassen Hylen. Fotturen er ca 1,5 – 2 km.

Deretter går bussturen tilbake til Stavanger langs vakre Ryfylkeveier (Rv 13).

Bli med oss på reisen!

Bli med våre erfarne turledere, Kjell Helle-Olsen tidligere daglig leder i Stavanger turistforening og Oddvar Flatabø, på en uforglemmelig reise gjennom tid og natur. Fra den spennende ferdselshistorien til majestetiske fjellutsikter, vil du oppleve det beste av Haukelifjell på denne unike tematuren. Bestill din plass i historien!

Praktisk informasjon:

Turledere: Kjell Helle-Olsen og Oddvar Flatabø

Pris:
Inkludert: Reiseledelse, transport, overnatting på Haukeliseter, måltider som nevnt i programmet (frokost, niste og middag), samt lokale guider.

Ikke inkludert: Drikke til middager og mellommåltider.

Fjellrom: rom med eget bad og oppredde senger.

DNT medlem:                   5500 kroner

Ikke-medlem:                    6850 kroner

Prisen gjelder ved delt rom (2 personer). Enkeltrom er mulig mot tillegg i prisen på rundt 500 kroner per natt. Vennligst oppgi ønske om enkeltrom i påmeldingsskjema.

Som abonnent hos Stavanger Aftenblad får du på denne turen A-fordel rabatt på vår tematur til Haukeliseter Fjellstue. En flott mulighet til å utforske fjellene til en rimeligere pris!

A-pris delt rom (2 personer):                 5950 kroner

A-pris enkeltrom:                                    6850 kroner

Pakkeliste:

– Fornuftige turklær og godt fottøy (husk vi er i 1000 meters høyde)

– Dagstursekk og sitteunderlag

– Ekstra energitilførsel (frukt, sjokolade, nøtteblanding)

– Drikkeflaske/termos

– Aktuelt kart: Norge-serien 10024 Haukeli

Avbestillingsregler

Stavanger Turistforening arrangerer over 1000 aktiviteter gjennom året, men vi oppfordrer alle til å melde seg inn for å støtte arbeidet vårt med å verne om norsk natur, og gjøre naturen mer tilgjengelig for alle dnt.no/medlem

PÅMELDING NEDERST PÅ DENNE SIDEN

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Date

10 - 12 Sep 2024

Time

09:00 - 18:00
en_GB