Vinterkurs, en innføring i langturer

Vi har de siste årene sett en økende interesse for lange turer på vinterfjellet. Er du også en av de som drømmer om en langtur med ski og pulk, kanskje har planer om å krysse Hardangervidda, eller til og med en skitur over Svalbard eller Grønland? Da er dette kurset for deg!

Hardangervidda og området rundt Haukeliseter er kjent for mye vær, og været skifter fort, hvilket ofte er bra vær for kurs! Hvis man skal ut på langtur er det viktig å være vel forberedt, og sammen med Thor Nørgaard setter vi opp dette kurset for å gi deg den grunnleggende kunnskapen du trenger for din neste langtur. Thor har bakgrunn fra Høgskolen i Sørøst-Norge som friluftsveileder og guide, med sertifisering i skredkunnskap og fjellguiding. Han har gått mange langturer rundt i Norge på vinterstid, og har prøvd de utfordringene som kan oppstå når det plutselig er orkan eller primusen har sagt opp. Haukelifjellet er hans hjemmebane og langturen har ofte startet fra Haukeliseter for hans del.

Etter endt kurs skal deltakere ha kunnskap innen:

– Turplanlegging
– Orientering på vinterfjell
– Veivalg og bedømming av skredfarlig terreng
– Bekledning og utstyr for vinterturer
– Pakking av pulk og stor sekk
– Vintertelting
– Fyring og vedlikehold av primus
– Risikofaktorer med vinterturer

Forkunnskaper
Kurset krever ikke at deltakerne har vært på langtur fra før, men vi forventer at du er i generell god form, har gått litt på ski fra før og tåler litt kulde og vær – eller er motivert for å lære å takle det.
Aldersgrense 18 år.

Program

Vi møtes fredag kveld klokken 20:00 for en gjennomgang av helgen, presentasjon og litt prat om teori. Vi kommer til å sove første natten inne på Haukeliseter fjellstue, andre natten er planen å sove i telt.

Etter frokost på lørdagen begir vi oss ut på tur der vi beveger oss ut i terrenget mens vi lærer. Etter noen timer på tur kommer vi til å sette opp telt for natten, lage mat på primus og sammen evaluere dagen og se hva vi lært.

Søndag beveger vi oss etter frokost tilbake mot Haukeliseter hvor vi fortsetter å gå gjennom alle viktige ting for at dere skal være klare til å legge ut på egen tur. Lunsj vil spises ute på fjellet og vi beregner å være tilbake på Haukeliseter i 15-16 tiden hvor vi etter evaluering og oppfølging avslutter helgen.

Læreprosessen vil bestå av en kombinasjon av teori, praksis og diskusjoner/refleksjon innad i gruppen.

Pris, per person:

DNT-medlemmer: 3 362,- per person

Ikke-medlemmer: 3 717,- per person

Dette inkluderes i prisen ved overnatting på Stabbursrom/Sovesal:

Kurs, overnatting på sovesal fredag, frokost og niste lørdag, middag utendørs lørdag, frokost og lunsj utendørs søndag.

Utstyr:

Ta med: Turklær, ski/staver/smøring/støvler, kompass, kart, sovepose (T-COMF ned til -10 grader), tjukt liggeunderlag (evt. 2), vintertelt (hvis du har), pausejakke (gjerne dun, eller ekstra ull/fleece), tursekk/pulk, hodelykt, tursett med kopp/asjett/bestikk.

Ta gjerne med om du har: Jervenduk/fjellduk, spade, søkestang, egen brenner.

For de som ønsker å gå med pulk, men ikke har en egen kan man leie fra blant annet frilageret i Stavanger.

Vi forbeholder oss retten til å avlyse dersom det blir for få deltagere.

Påmelding gjøres direkte til Haukeliseter fjellstue via epost til: info@haukeliseter.no

The event is finished.

Når

14 - 16 feb 2020
Expired!

Tidspunkt

20:00 - 16:00

Cost

Fra 3 362,-

Stad

Haukeliseter Fjellstue
nn_NO